Lezing: Oh Oh Den Haag, van jazz tot indorock

Gepost op 3 juni 2013

Op Donderdag 06-06-2013 om 14:00
Locatie: Haags Historisch Museum

Speciale gast: schrijfster Nicolette Smabers
Lezing door Stan Rijven

 30-indorock-BDynam-1

Muziekjournalist Stan Rijven vertelt over ‘indorockers’ en hoe zij de basis legden voor de Nederbeat-explosie

Dankzij de aanwezigheid van regering, royalty en diplomaten kent de Residentie een kosmopolitisch uitgaansleven. In mondain Den Haag en frivool Scheveningen ontstaat de Nederlandse bakermat voor tango, jazz en zigeunermuziek. Wanneer Indische Nederlanders zich in de jaren ’50 in Den Haag vestigen, introduceren ze hier de rock’n roll. Deze ‘indorockers’ vormen de basis voor de beat-explosie die spoedig daarop de Hofvijver tot een Liverpoel transformeert.

08-kroncong-MaisonSmabersDit jaar viert Smabers (1948) haar 30-jarig schrijvers-jubileum. Zij debuteerde in 1983 met ‘de Franse tuin’ en was daarmee- nog voor Marion Bloem en Adriaan van Dis- de eerste Nederlandse auteur die met literaire verbeelding het leven achter de Indische duinen beschreef. Sindsdien publiceerde Smabers diverse romans waarin dit thema terugkeert zoals ‘Stiefmoeder’ (2003 ) en ‘De man van gas en licht ‘ (2009).

Lezingen vinden plaats in de Salon van het Haags Historisch Museum van 14.00-15.30 uur. Deelname 5 euro (exclusief museumentree).