Popstand 1980/ ’82 is verkrijgbaar

Gepost op 12 april 2012

Popstand 1980/ ’82 

Anders dan meestal wordt beweerd besteedde de gevestigde pers wel degelijk aandacht aan Punk en Ultra. Het bewijs houdt u in handen. Als beginnend freelance popjournalist bij Trouw kreeg ik in 1980 het aanbod voor een wekelijkse column, “geheel vrij naar eigen inzicht” in te vullen. Ontevreden met de heersende popmores vond ik inspiratie bij de ondergrondse muziekscenes die zich destijds in Amsterdam, Berlijn, Brussel, Londen en New York manifesteerden. Liever artikelen over Cabaret Voltaire en Minny Pops dan Supertramp en Drukwerk, eerder plaat-recensies van Torso en Plurex dan van CBS en EMI, en vooral: Vinyl in plaats van Oor. Uit die mix van ‘opstand tegen’ en reflectie op een alternatieve ‘stand van de pop’ rolde Popstand, een wekelijkse column die tussen 1980/’82 in Trouw verscheen. 

 

Villa des Roses

Terwijl bij de buren Paolo Passionato & The Pennies from Heaven repeteerden en beneden Berry Nooij op zijn Muziekfiets oefende, tikte ik mijn Popstand-columns op een vooroorlogs typmachien. Vanuit Villa des Roses, een kraakpand in de Rozenstraat. Om de hoek lagen No Fun, Roothaanhuis, NL Centrum en Mazzo; twee stappen verder Oktopus, De Koer en Aorta. Arjen Schrama kwam er langs met de proefdruk van zijn 1e Vinyl en Oscar Smit met nieuwe cassettes, maar ook Arno Hintjes uit België of Charlie Gillett en Simon Frith uit Engeland. Daarnaast fungeerde Villa des Roses als vertrekpunt van het ‘Koopsmobiel’, dwz een gezamenlijke journalistenreis in de Citroen-voiture van NRC/ Volkskrant popscribent Peter Koops. Vaste passagiers waren dikwijls Roel Bentz en Sander Jonkergouw, vaste bestemming meestal Patronaat/ Haarlem, LVC/ Leiden en Effenaar/Eindhoven.
 

Fotokopie 

Terugblikkend was het een gistend tijdsgewricht, een cultureel scharnierpunt waarin Ultra, Vinyl en Vrije Radio tot bloei kwamen. In die turbulente ambiance werd Popstand wekelijks geboren. Voor de popbeurs ‘Kantlijnen van de pop’ die ik in 1984 in Paradiso organiseerde, stelde ik de eerste Popstand-compilatie samen. 
Ter gelegenheid van Ultra 2012 verschijnt nu een integrale heruitgave. Geheel in de tijdgeest van toen wederom als fotokopie, het nieuwe medium dat destijds de stencilmachine verving. Toegevoegd zijn enkele Ultra-gerelateerde artikelen die ik naast Popstand publiceerde in Trouw èn Vinyl, alsmede een terugblik op Ultra met Wally van Middendorp voor de Ikon-serie Tachtigers (1987).
 
© Stan Rijven- Amsterdam, april 2012
 
Popstand 1980 -'82 : Een overzicht van artikelen uit de Ultra-periode door Stan Rijven zoals verschenen in dagblad Trouw tussen 1980 en 1982.

 
Prijs: € 10,- exclusief verzendkosten.
bestel via: infoatritmundodotorg  (infoatritmundodotorg?subject=Bestelling%20Pop%20Stand)  
 
afbeelding cover: Popstand , Trouw, 4 juni 1981, over de Musica Nova Beurs in Paradiso met optreden van Minny Pops